Richtkijkers

Een richtkijker is een hulpmiddel voor op uw wapen, waarmee u het object of het doelwilt dichterbij kunt halen. Kort gezegd helpt een richtkijker u met richten. Het vinden van een geschikte richtkijker voor op uw wapen is een hele klus, daarom hebben wij onder het kopje “Support” de pagina “Advies bij richtkijkers” aangemaakt. Hierin worden de belangrijke begrippen uitgelegd waardoor u iets gemakkelijker uw keuze kunt maken. U kunt deze pagina bezoeken door hier te klikken. Hieronder staat een korte uitleg van de verschillende soorten richtkijkers.

Richtkijkers met Dradenkruis
Als u door uw richtkijker kijkt ziet u een verticale en een horizontale lijn waarvan het snijpunt van de lijnen het middelpunt van het beeld vormt. Met dit middelpunt kunt u beter mikken op het doel of object wat u wilt raken. Dunne draadkruis lijnen zijn het meest geschikt om nauwkeurig te mikken op doelen welke zich duidelijk aftekenen van de omgeving. Deze dunne lijnen zijn echter moeilijk zichtbaar wanneer de achtergrond meer complex is samengesteld zoals bijvoorbeeld in het bos. Dikkere draadkruis lijnen zijn hiervoor meer geschikt, maar missen weer de precisie van de dunnere lijnen.

Een voorbeeld van een Richtkijker met mil dot is de Konus Richtkijker Konuspro 3-9×50

Richtkijkers met verlichte Dradenkruis (IR)
IR staat voor Illuminated Reticle, oftewel verlicht dradenkruis. Bij deze richtkijkers heeft u de optie om het dradenrkuis (vaak in stappen) te verlichten zodat het bij moeilijke lichtomstandigheden beter zichtbaar is.

Een voorbeeld van een Richtkijker met mil dot is de Konus Richtkijker Konuspro-M30 1-4×24 Met Verlicht Dradenkruis

Richtkijker met Mil dot
Mil dots zijn bolletjes of streepjes die het dradenkruis nog eens onderverdelen. Deze mil dots staan op een bijzonderd afstand van elkaar. Ze zijn zodanig uit elkaar geplaatst dat, wanneer je “één bolletje corrigeert” over een hoek van één milli radiaal.

Een hoek van één mil over de afstand L komt overeen met een correctie afstand van: L x 0,001.

Dit betekent dat je schot met één mil dot corrigeert over een afstand van L meter, overeenkomt met L x 0,001 m correctie.

  • als je 1 mil dot corrigeert op 100 m, komt dat met 10 cm overeen
  • als je 2 mil dots corrigeert op 100 m, komt dat met 20 cm overeen
  • als je 1 mil dot corrigeert op 25 m, komt dat met 2.5 cm overeen
  • als je 2 mil dot corrigeert op 50 m, komt dat met 10 cm overeen

Een voorbeeld van een Richtkijker met mil dot is de KonusPro M-30 6.5-25×44 ZOOM

Richtkijker met Red dot
Een red dot systeem is een systeem waarbij het richtmiddel een puntje in het gezichtsveld wordt. Er zijn verschillende versies: een soort dikke kleine kijker of een soort schermpje waar u doorheen kijkt. Een red dot vereenvoudigd het richten doordat het puntje op het doel wordt gebracht.

Een voorbeeld van een Richtkijker met mil dot is de Konus Red Dot Richtkijker Sight-Pro TR

Richtkijkers met Zoomfunctie
Zoom richtkijkers hebben een variabele vergroting. Op een hele lage vergroting kan de richtkijker worden gebruikt om een object te vinden, om vervolgens in te zoomen voor meer details. Zoom richtkijkers zijn niet ideaal voor alles situaties omdat het ingezoomde beeld donkerder en minder scherp kan worden bij een hoge vergroting. Ook het gezichtsveld wordt kleiner.

Een voorbeeld van een Richtkijker met zoomfunctie is de KonusPro M-30 6.5-25×44 ZOOM

Laat een reactie achter